1. Viimeaikaisen julkisen keskustelun kirvoittamana piti itsekin oikein tarkistaa, onko perustuslakiin tullut muutoksia sen osalta, kenelle valta Suomessa kuuluu.
2. Joidenkin työmarkkinajohtajien puheista on nimittäin tulkittavissa monille vieras näkemys, jonka mukaan ammattiyhdistysliikkeillä olisi jonkinlaista valtaa lainsäädäntöön liittyen.
3. Onneksi asiat olivat vielä entisellä mallillaan: perustuslain 1:2.1 §:n mukaan valtiovalta kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.
4. Työmarkkinajyriä ymmärrettävästi kiukuttaa, kun hallitus on säätämässä työmarkkinoihin vaikuttavia lakeja, kuten porrastuksia ansiosidonnaiseen päivärahaan. Eduskunta saa kuitenkin vapaasti muuttaa tällaista lakia tai säätää lain, joka jatkossa rajoittaa järjetöntä suomalaista jäännettä – poliittista lakko-oikeutta.
5. Ammattiyhdistysjohtajat ovat mieltäneet, että työmarkkinoihin vaikuttavat lainsäädäntöhankkeet eroaisivat jotenkin muusta lainvalmistelusta. Etujärjestöt tuntuvat kuvittelevan, että kyse on konsensusta edellyttävästä neuvottelumenettelystä hallituksen kanssa.
6. Lainsäädännön valmistelussa on tältä osin kyse kuulemisesta, ei neuvottelusta. Siinä missä AY-liikkeillä ei ole veto-oikeutta lainsäädäntöön, ei yrittäjäjärjestöillä ei ole työntöoikeutta. Molemmilla on vain oikeus tulla kuulluksi ja tehdä aloitteita lainsäädännön muuttamiseksi.
7. AY-liike käyttäytyykin tässä asiassa kuin uhmaikäinen lapsi, joka virheellisesti luulee, että päätöksiin voi vaikuttaa tenät tekemällä.
8. Lapsikin oppii vanhetessaan, että asiallisilla argumenteilla ja järkeviä vaihtoehtoja pöytään tuomalla vanhempien päätökset voivat muuttua.
9. Pitkän historian omaava AY-liike tuntuu taantuneen takaisin uhmaikään, koska se ei ole pystynyt tuomaan pöytään mitään vaihtoehtoja, joilla saataisiin aikaan vastaavia työllistämisvaikutuksia kuin nyt suunnitellulla lainsäädännöllä.
10. Uhmaikäisen lapsen vanhemmat toimivat kasvattajina hyvin ja hallitus politiikassa oikein, jos pelkästään huutamalla ja kiukuttelemalla ei saa tahtoaan läpi. Tämä perinteinen linja pidettäköön jatkossakin, niin kotona kuin Arkadianmäellä.